Rum baba

Rum baba

Za 12 komada

Testo

200 g brašna
4 jaja
1 kašičica soli
3 kašike šećera
1 kesica suvog kvasca
30 g margarina
1 dl mleka
štapić ili kesica vanile

Sirup

½ lvode
400 g šećera
2 dl ruma
150 g kandiranog voća
½ kašičice muskatnog oraha

Način pripreme

1. U posudi razmutiti kvasac sa jednom kašičicom šećera u mlakom mleku da kvasac nadođe.v

2. U šerpi na tihoj vatri rastopiti margarin. Pre nego što počne da ključa skloniti sa vatre, sipati šećer i dodati vanilu. Dobro promešati.

3. U posudu za mešanje sipati brašno i so. Uz lagano mešanje dodati jaja, a zatim i kvasac.

4. Kada se formira ujednačena masa dodati smesu margarina i šećera, nastaviti sa mešanjem dok se ne dobije ujednačeno testo. Ostaviti testo oko 1 sat da naraste na toplom mestu i dvostruko uveća svoju zapreminu.

5. Nakon što je testo naraslo promešati ga (testo će splasnuti na svoju originalnu zapreminu) i sipati u modle koje su predhodno namazane margarinom i obrašnjavljene.

6. Ostaviti ponovo da malo naraste u modlama 20 min. Peći u rerni na 200 stepeni 10 minuta, a zatim na 180 stepeni još 10 minuta.

7. U šerpi zagrejati vodu i dodati šećer i kandirano voće, mešati dok se šećer ne otopi. U šećerni sirup dodati rum i muskatni orah. Pustiti da vri nekoliko minuta da bi ispario višak alkohola.

8. Kada se baba malo ohladi, svaku potopiti u sirup da se dobro natopi.

9. Može se servirati toplo sa kandiranim voćem iz sirupa ili dekorisati šlagom i svežim voćem. Služiti hladno.

image_pdfPDFimage_printŠtampa