Šantelija ili vinogradarska breskva stara je domaća sorta voća. Sličnog je oblika i ukusa kao i obična breskva, a može da se koristi sveža ili sušena. Od nje se u našim krajevima pravi i slatko, kompot ili rakija. Na jugu Srbije zovu je i praska, a naziv vinogradarska dobila je zato što se prvobitno uzgajala u vinogradima, kao pojedinačno stablo.
Katarina Petrović Kaja, putujući po Srbiji, naučila je kako da pripremi osvežavajuću salatu sa piletinom i šantelijama.
Nova epizoda Gastronomada u ponedeljak, 7. decembra, u 12:20, na RTS 1.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.