Za 24 komada
Testo
300 g brašna
100 g margarina
50 g šećera
kesica praška za pecivo
½ kašičice soli
rendana kora limuna
2 jaja
60 ml pavlake za kuvanje
Fil
250 g suvih smokvi
½ dl ruma
150 g smrznutih višanja
80 g suvog grožđa
150 g oraha
100 g lešnika
½ kašičice cimeta
rendana kora pomorandže
Glazura
100 g šećera u prahu
1/2 limuna
Način pripreme
1. Testo: u posudu dodati brašno, so, šećer, prašak za pecivo, rendanu koru od limuna i margarin. Umesiti restresito testo. Zatim dodati jaje i pavlaku za kuvanje. Mesiti testo dok se ne ujednači, a zatim staviti u frižider da odstoji jedan sat.
2. Fil: suve smokve i grožđe i odmrznute višnje sitno iseckati. Dodati rum, cimet i rendanu koru od pomorandže da se dobije fina ujednačena masa. Dodati krupnije samlevene orahe i lešnike, sjediniti sa filom.
3. Testo podeliti na 4 jednaka dela, a zatim ga razvući oklagijom na pravougaonik 40 x 15 cm. Podeliti pravougaonik na pola, na svaku polovinu staviti fil debljine prsta po dužini i urolati testo. Iseći na četiri jednaka komada, svaki komad zaseći na četiri mesta i napraviti oblik polumeseca. Ponavljati postupak dok se ne utroše namirnice.
4. Uključiti rernu na 180 stepeni. Umutiti jaje i premazazi testo. Peći u rerni 15 minuta.
5. Napraviti glazuru: umutiti šećer u prahu sa limunovim sokom i dodati malo rendanu koru limuna. Ohlađene sicilijanske narukvice premazati glazurom. Servirati.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.