Smokve iz raja izašle: Gastronomad, nova epizoda u ponedeljak, 15. februara, u 12:20, na RTS 1

Smokve se često nazivaju rajskim voćem. Bogate je brojnim fitonutrijentima, vitaminima i antioksidansima. Poreklom su iz Male Azije i jedan su od najranijih plodova koje je uzgojio čovek. O tome svedoči i biblijsko predanje po kome je smokvin list poslužio Adamu da se sakrije od Evinog pogleda. Plod smokve se jede sirov ili sušen, a od njega, zbog velike kolišine šećera, mogu da se prave i razne poslastice.

U tradiciji mediteranskih naroda, koji ih najčešće koriste u ishrani, ovo čudesno voće često se koristi i u pripremi slanih jela. Katarina Petrović Kaja, u novoj epizodi Gastronomada, naučiće nas da pravimo pečeni kamember sir sa smokvama i orasima.

Nova epizoda Gastronomada u ponedeljak, 15. februara, u 12:20, na RTS 1.

image_pdfPDFimage_printŠtampa