Smokve se često nazivaju rajskim voćem. Bogate je brojnim fitonutrijentima, vitaminima i antioksidansima. Poreklom su iz Male Azije i jedan su od najranijih plodova koje je uzgojio čovek. O tome svedoči i biblijsko predanje po kome je smokvin list poslužio Adamu da se sakrije od Evinog pogleda. Plod smokve se jede sirov ili sušen, a od njega, zbog velike kolišine šećera, mogu da se prave i razne poslastice.
U tradiciji mediteranskih naroda, koji ih najčešće koriste u ishrani, ovo čudesno voće često se koristi i u pripremi slanih jela. Katarina Petrović Kaja, u novoj epizodi Gastronomada, naučiće nas da pravimo pečeni kamember sir sa smokvama i orasima.
Nova epizoda Gastronomada u ponedeljak, 15. februara, u 12:20, na RTS 1.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.