Pečeni kamember sa smokvama i orasima
12 zrelih smokava
2 kašike sirćeta
100 ml crvenog vina
50 g oraha
grančice majčine dušice
4 kašike meda
250 g kamember sira
himalajska so
šareni biber
Brusketi
1 integralni baget
beli luk u granulama
mediteransko začinsko bilje
mediteransko ulje
Način pripreme
Iseći vrhove smokava da se rascvetaju. Poređati u posudu za pečenje i ostaviti mesta u sredini za sir. Poređati i orahe oko smokvama. Pomešati sirće i vino i preliti time sve smokve sa orasima. Začinite himalajskom solju i šarenim biberom. Iseći vrh sira kao poklopac i ceo komad sa poklopcem na vrhu staviti u sredinu posude za pečenje. Na kraju naneti med. Peći 15 minuta u zagrejanoj rerni na 180°C.
Priprema brusketa: Pomešati ulje sa belim lukom i mediteranskim začinskim biljem, namazati isečen baget i staviti u rernu 5 minuta na 200 stepeni.
Pečeni kamember sa smokvama servirati sa ispečenim brusketima.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.