Iznik ili nekada Nikeja širom sveta poznat je po keramici, koja se i danas oslikava ručno. Grad pored jezera prepoznatiljiv je i po zidinama i osmatračnicama, a u sebi krije mnoge priče prohujalih vekova. Ovaj gradić u pokrajini Bursa okružuju plantaže maslina, cenjene širom Tuske zbog izuzetnog ukusa. Nekadašnje stanovništvo bavilo se poljoprivredom i ribarenjem, a domaćin Džamhur naučio nas je kako se pripremaju somovina iz Iznika i riblji kebab. Da ručak bude kompletan naš gastronomad Katarina Petrović Kaja dodala je i meze iz Burse, kao odličan prilog ovom jelu. Kaja je u Izniku posetila i umetnički atelje u kojem se na tradicionalan način prave pločice, ali i posude sa prelepim orijentalnim motivima.
Nova epizoda Gastronomada u ponedeljak, 14. novembra, u 15:10, na RTS 1.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.