Spelta se u ljudskoj ishrani koristi više hiljada godina. Najverovatnije je nastala na teritoriji južnog Kavkaza prirodnim ukrštanjem i selekcijom više vrsta pšenice.
U našim krajevima naziva se još i krupnik. Poslednjih godina vraća se u svakodnevnu ishranu, jer je naučno dokazano da je daleko zdravija od komercijalnih sorti pšenice. Spelta spada u vrlo zdrave namirnice koje se lako vare i koje ne izazivaju alergijske reakcije, bolesti i dodatne probleme sa probavom. Bogata je mineralima i vitaminima, a gluten koji sadrži drugačijeg je sastava i dobro ga podnose i osobe alergične na ovaj sastojak.
Katarina Petrović Kaja, u novoj epizodi Gastronomada, u ponedeljak, 14. marta, u 13:30, na RTS 1, pokazaće nam kako da pripremimo posni rižoto od spelte sa vrganjima.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.