1 pakovanje kora
Fil
3 jaja
140 g griza
150 g šečera
1,5 dl ulja
200 g kiselog mleka
1 kesica praška za pecivo
2 kesice vanilin šećera
200 g mladog neslanog sira
džem od šipurka
150 g mlevenog maka
Čorba od povrća
1 veći krompir
1 tikvica
1 glavica crnog luka
1 šargarepa
2 čena belog luka
10-15 listova mlade koprive
1 kašika suvog peršuna
20 g lisičarki
150 g bukovača
1 kašika suvog začina
1 kašičica mlevenog bibera
voda
2 dl pasiranog paradajza
4 kašike ulja
Za serviranje
2-3 kašike kiselog mleka
Način pripreme
1. Štrudla: U posudu za mešanje sipati sve sastojke, osim sira i maka. Dobro promešati. U tu masu rukama izmrviti sir i lagano promešati.
2. Na svaku koru rasporediti tanak sloj fila i tako ređati šest kora. Preko poslednje posuti mak, a pri kraju kore staviti malo džema od šipka . Bočne ivice kora presaviti nekoliko santimetara na unutra i sve presaviti u tri poteza u štrudlu.
3. Štrudle ređati u pleh obložen papirom za pečenje i premazati ih ostatkom fila. Pleh staviti u rernu zagrejanu na 250 setpeni i odmah spustiti temperaturu na 200 stepeni. Peći oko 30 minuta. Isključiti rernu i ostaviti štrudle da stoje u rerni još 10 minuta. Nakon toga prekriti ih vlažnom pamučnom krpom i ostaviti da se hladi.
4. Za čorbu iseći sitno luk i propržiti u šerpi na ulju. Dodati tikvicu i krompir isečene na manje kocke, šargarepu na kolutove, zgnječene čenove belog luka i kratko propržiti. Po potrebi dodati malo vode. Dodati i ostale sastojke i začiniti. Naliti vodom i pasiranim paradajzom. Kuvati dok se krompir i šargarepa ne skuvaju.
5. Služiti toplo, sa malo kiselog mleka ili kiselom pavlakom.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.