Pečurke su od davnina imale važno mesto u ljudskoj ishrani. Još su drevni Egipćani verovali da su pečurke ili gljive biljke besmrtnosti i da su poklon boga Ozirisa. Toliko su ih cenili da su samo članovi kraljevske porodice smeli da ih jedu, dok je podanicima bilo zabranjeno čak i da ih diraju. Naš gastronomad Nikola Vučković zaputio se u Arilje kod zanimljive porodice Luković. Otac Milinko već 60 godina po okolnim šumama i u dolini reke Rzav bere pečurke, a sin Branislav je kovač, koji kuje specijalne noževe. Jedan od tih noževa poslužio je i Nikoli da pripremi prave specijalitete – pitu od pečuraka, praziluka i piletine i paštetu od šumskih pečuraka, koju je poslužio na proteinskom hlebu. Prijatno gledanje!
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.