Svečana božićna pečenica sa orasima
2 kg svinjskog paufleka
1 kašika crnog bibera u zrnu
2 sušena lista lovora
4 kašike dimljene paprike
1 kašičica sušenog origana
50 g smeđeg šećera
ulje
so
BBQ sos
150 g kečapa
100 ml soka od jabuke
100 ml jabukovog sirćeta
1 kašika senfa
3 kašike smeđeg šećera
1 kašika soja sosa
Za posipanje
50 g tostiranih seckanih oraha
Način pripreme
Začiniti pauflek sa 2 kašike morske soli nekoliko sati pre pečenja. Tostirati zrna bibera na tiganju, zatim u avanu samleti sa lovorovim listom i dodati origano i dimljenu papriku. Dodati ulje u avan i promešati. Ceo komad premazati uljem iz avana zajedno sa ostalim začinima i ravnomerno razmazati da se začini rasporede.
Pauflek staviti na rešetku od rerne i rešetku staviti na dublji pleh. Pleh sa rešetkom staviti u prethodno zagrejanu rernu na 220°C 15 minuta. Nakon 15 minuta spustiti temperaturu na 140-150°C i peći još 2 sata.
Dok se svinjetina peče, napraviti BBQ sos. Spojiti i mešati u šerpi sve sastojke dok se šećer ne otopi i kuvati nekoliko minuta na laganoj vatri.
Kada svinjetina bude skoro pečena premazati je BBQ sosom i nastaviti sa pečenjem još nekoliko minuta. Izvaditi iz rerne, posuti seckanim orasima, iseći i poslužiti.
Grilijaš božićna torta sa orasima
Grilijaš
600 g šećera
300 g oraha
Kora
8 jaja
250 g margarina sa maslacem
250 g brašna
240 g šećera u prahu
karamel vanila
Glazura
200 g čokolade za kuvanje
4 kašike ulja
50 ml slatke pavlake
Dekoracija
30 g oraha
30 g suvih brusnica
30 g suvih kajsija
30 g suvog grožđa
Način pripreme
Grilijaš: Istopiti 600 g šećera u šerpi na tihoj vatri i kada dobije zlatnu boju umešati mlevene orahe. Smesu razliti na pleh papir i ostaviti da se ohladi i stegne.
Kora: Umutiti belanca sa šećerom, dodati žumanca, brašno i polovinu stegnute mase od grilijaša izblendane u blenderu. Sastojke pomešati i peći u okruglom plehu sa pek papirom na 150°C 20 minuta.
Fil: Umutiti margarin sa maslacem sa prah šećerom, dodati ostatak grilijaša takođe izblendanog i promešati. Koru koja se ispekla i ohladila preseći na pola i filom popuniti sredinu.
Glazura: Na laganoj varti otopiti čokoladu sa malo ulja i slatkom pavlakom.
Glazurom preliti tortu i ostaviti da se stegne u frižideru.
Tortu po želji ukrasiti božićnim motivima i posuti suvim voćem i orasima.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.