Svečani bački ručak: Gastronomad, nova epizoda u nedelju, 28. maja, u 14:05, na RTS 1

Nedeljni ručak mnogima je ostao u pamćenju kao svečani događaj iz detinjstva, pun raznih đakonija i lepih priča. Nedelja je bila praznik, dan kada se ništa ne radi, a uz svečani ručak okupljala se cela porodica. Naš gastronomad Katarina Petrović Kaja posetila je salaš u okolini Sombora, gde se još uvek neguje ova tradicija i od Dragane Farkaš saznala koja jela su bila obavezno na trpezi, ali i priče o životu na bačkim salašima.

– Dragana je u ugostiteljstvu Vojvodine provela ceo radni vek, a salaše odlično poznaje. Zato je njena priča drugačija i originalna, baš kao i stara kuća, sagrađena 1925. godine, sa kaljevim pećima i sačuvanim predmetima iz perioda osnivanja domaćinstva. Na salašu smo pripremale supu od mešane živine (morka, patka i kokoška) sa domaćim flekicama i ćureće belo meso u pacu punjeno dimljenim sirom i pohovano na bečki način. Na stolu se našao i sos od višanja, mirođije i paradajza, a ja sam u studiju pripremila i batake u medu i senfu sa mlincima. To je tradicija koja bi trebalo da ostane sačuvana – kaže Kaja.

image_pdfPDFimage_printŠtampa