Tahini se često koristi u kuhinjama mediteranskih zemalja, odakle se proširio i na Indiju, Koreju i Japan. Prve beleške o ovoj pasti nađene su u arapskom kuvaru iz 13. veka, a još tada je preporučen kao “izvor mladosti”. Dobija se mlevenjem susamovih zrna, ima kremastu strukturu i orašasti ukus, pa se može uzimati i samostalno ili kao namaz. Takođe, odličan je za kombinovanje sa drugim namirnicama. U ishrani ga, zbog visokog sadržaja kalcijuma i drugih minerala i vitamina, često koriste vegani i vegetarijanci.
Katarina Petrović Kaja, u novoj epizodi Gastronomada, pripremiće nam pljeskavice od lososa, babaganuš i banana tahini mus.
Nova epizoda Gastronomada u ponedeljak, 10. maja, u 12:20, na RTS 1.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.