Sir trapist čest je gost na domaćim trpezama. Poreklom je iz Francuske, gde su počeli da ga prave monasi iz reda trapista. Preko Mađarske prenet je u Banja Luku, gde je uspešno nastavljena proizvodnja u manastiru ovog monaškog reda. Trapist je polutvrdi sir, napravljen od pasterizovanog kravljeg mleka i ima blagu aromu. Najčešce se jede uz voće ili vino, u Mađarskoj je i deo tradicionalnog doručka, a često se otopljen dodaje mesu ili povrću.
Katarina Petrović Kaja, u novoj epizodi Gastronomada, u utorak, 22. februara, u 13:25, na RTS 1, pokazaće nam kako da pripremimo zapečene svinjske kotlete sa trapist sirom.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.