Sir trapist čest je gost na domaćim trpezama. Poreklom je iz Francuske, gde su počeli da ga prave monasi iz reda trapista. Preko Mađarske prenet je u Banja Luku, gde je uspešno nastavljena proizvodnja u manastiru ovog monaškog reda. Trapist je polutvrdi sir, napravljen od pasterizovanog kravljeg mleka i ima blagu aromu. Najčešce se jede uz voće ili vino, u Mađarskoj je i deo tradicionalnog doručka, a često se otopljen dodaje mesu ili povrću.
Katarina Petrović Kaja, u novoj epizodi Gastronomada, u utorak, 22. februara, u 13:25, na RTS 1, pokazaće nam kako da pripremimo zapečene svinjske kotlete sa trapist sirom.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.