Za 8 osoba
6 jaja
prstohvat soli
150 g šećera
1/2 dl ulja
200 g brašna
½ kesice praška za pecivo
1 kesica vanilin šećera
Za zalivanje
5 dl pavlake za kuvanje
1 l mleka
1 kašičica arome vanile
Preliv
400 g smrznutih malina
150 g šećera
Način pripreme
1. Odvojiti belanca od žumanaca. Dobro umutiti žumanca, vanilin šećer i ulje i ostaviti sa strane. U drugoj posudi napraviti sneg od belanaca u koji se doda prstohvat soli. U sneg uz mešanje polako dodavati žumanca sa šećerom. Uz lagano mešanje varjačom dodati brašno i prašak za pecivo.
2. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i nasuti masu za kolač. Peći na 180 stepeni oko 30 minuta. Pečen kolač ostaviti da se malo ohladi, pa ga izvaditi iz pleha.
3. U pleh sipati pavlaku, a zatim vratiti kolač u pleh tako da gornja strana (sa koricom) kolača bude dole.
4. Kolač izbosti čačkalicom ili viljuškom i preliti mlekom u koje se doda aroma vanile.
5. Iseći kolač i ostaviti da dobro upije mleko i pavlaku.
6. Za to vreme u manjoj šerpi ušpinovati maline sa šećerom na umerenoj vatri, uz povremeno mešanje dok se ne dobije slatki voćni preliv. Kolač servitati sa voćnim prelivom.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.