Bursa, nekadašnja prestonica Osmanskog carstva, jedan je od najlepših i najdinamičnijih turskih gradova. Za Bursu kažu i da je biser Bliskog istoka i da u njoj možete da pronađete sve – od istorije, tradicije, kulture, gastronomije, pa do moderne industrije i inovativnih tehnologija. Naš gastronomad Katarina Petrović Kaja, u potrazi za starim receptima i običajima, u gradu na Mramornom moru obišla je čuvenu ulicu i most sa zanatskim radnjama, koje su u porodičnom vlasništvu više vekova, Veliku džamiju, za koju kažu da je jedina mogla da se meri sa Svetom Sofijom po veličini i lepoti, ali i grobove sultanovog sina Šehzadea i njegove majke Mahidervan, popularne likove iz serije Sulejman Veličanstveni.
Kaja je imala čast i da razgovara sa gradonačelnikom Burse Alinurom Aktašem, a od čuvenog kuvara Jidiraja Bajsua naučila je kako se pravi džantik – tradicionalno jelo, koje je vekovima najprodavanija ulična hrana u Bursi.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.