Vijetnamska kuhinja jedna je od najpopularnijih u svetu, a svoje “zvezdane” trenutke doživljava prethodnih nekoliko godina. Kineska civilizacija ostavila je veliki uticaj na vijetnamsku gastronomiju. Neka jela, kao na primer punjene okruglice, ali i običaja poput jedenja štapićima potiču upravo iz kineske tradicije. Ne mogu da se zaneme ni evropska nadahnuća, kao što je popularni sendvič ban mi – jedna od brojnih uspomena na više decenija prisutnosti francuskog osvajača. Mnogo začina i mirođija, neophodnih za vijetnamsku kuhinju, došlo je trgovačkim putevima iz Indije.
Vijetnamska jela puna su izvrsnih, svežih namirnica. Poslužuju se sirova ili posle brzog prženja u voku. Jela se pripremaju vrlo brzo, a povrće i drugi sastojci na taj način sačuvaju boju, svežinu i ukus. Vok je, inače, dubok tiganj koja potiče iz Kine.Jedan je od najvažnijih sastojaka vijetnamskih slanih jela je riblji sos, koji se proizvodi od usoljenih i fermentisanih sardela. U širokoj je upotrebi, kao so u Evropi ili soja sos u Japanu i Kini. Začinsko bilje je u Vijetnamu temelj kuhinje. Ističe ukus drugih sastojaka i daje jelima čudesnu aromu. Često se poslužuje na posebnom tanjiru u obliku hrpe mirisnih listova. Osim začinskih trava i povrća, vrlo važan sastojak vijetnamskih slatkih i slanih jela je voće, čija raznolikost ošamućuje.
Naš gastronomad Katarina Petrović Kaja priprema nam hrskave palačinke sa slaninom i račićima i prelivene umakom “nuk mam ja”, a za ljubitelje neobičnih slatkiša tu je tradicionalni vijetnamski kolač od banana. Prijatno gledanje!
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.