Naučnici se do danas nisu složili odakle potiče vinova loza kakvu danas poznajemo. Potvrđeno je da je kultura gajenja vinove loze stara oko 9000 godina i da je u tadašnjim zemljama centralne i Male Azije i severne Afrike bila na visokom nivou. Vino, kao najznačajniji proizvod dobijen fermentacijom grožđa, takođe, poseduje dugu istoriju, a veruje se da su prva vina nastala na prostoru današnje Gruzije ili Irana.
Za vino i hranu kaže se da su veliki ljubavnici. Upotrebom vina u kulinarstvu dobijaju se brojne kombinacije, koje čak i najobičnijoj hrani mogu da daju sasvim novi i neočekivani ukus i miris. U novoj epizodi Gastronomada Katarina Petrović Kaja naučiće nas kako da od vina i grožđa napravimo ukusan kolač, koji se zove Vesnik jeseni. Gastronomad, nova epizoda u ponedeljak, 20. decembra, u 13:30, na RTS 1.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.