Karfiol sa vlaškim sirom
1 karfiol
500 ml mleka
4 kašike brašna
50 g margarina sa maslacem
3 lovorova lista
½ kašičice karanfilića
1 kašičica kuhinjske soli
1 kašičica crnog bibera
1 glavica crnog luka
100 g čedar sira
300 g vlaškog sira
2 kašike prezli
2 kašike kornfleksa
50 g sušenog paradajza
1 kašika ulja sa ukusom čili paprike
50 g rukole
Način pripreme
Odvojiti cvetove od karfiola i kuvati ga u ključaloj vodi. U drugoj šerpi otopiti margarin. Dok se margarin topi na polovinu očišćene glavice luka poređati 3 lovorova lista i zabosti ih karanfilićem kako bi se fiksirao za glavicu luka. Kad se margarin istopi dodati brašno i neprestano mešati. Kad se sjedini dodati luk okrenut sa začinima na dole. Dodati mleko i kuvati uz neprestano mešanje dok se bešamel ne zgusne. Na kraju izvaditi luk i začiniti biberom. Karfiol kada omekša procediti ga i prebaciti u pleh. U bešamel dodati mrvljeni vlaški i izrendan čedar sir. Deo sira sačuvati za posipanje. Karfiol posoliti i preliti bešamelom sa sirom. Promešati i po vrhu posuti ostatak sira, prezle i blago samleven kornfleks. Peći u zagrejanoj rerni na 200°C 20 minuta. Kad se ispeče servirati na tanjiru posutim rukolom i preliven uljem sa ukusom čilija. Preko karfiola dodati isečen sušeni paradajz.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.