Špargla potiče sa istoka, ali još pre nove ere preneta je u Evropu. Prema nekim istorijskim izvorima upotrebljavali su je stari Egipćani i Grci, a zabeleženo je i da su u Rimskom carstvu veoma su cenili njena lekovita svojstva i često je koristili u ishrani. Oni su je i kultivisali kao povrće u današnjem obliku, o čemu svedoče i freske otkrivene u Pompejima. U našim krajevima poznata je i kao šparoga, vilina metla, kalenac ili biljuš. Iako je dugo bila zapostavljena u domaćoj kuhinji, koristila se u narodnoj medicini zbog povoljnog uticaja na rad creva, bubrega, jetre, ali i nervnog sistema i srca.
U novoj epizodi Gastronomada, Katarina Petrović Kaja naučiće nas da pripremimo šparglu i halumi bruskete sa salsom od šargarepe.
Nova epizoda Gastronomada u ponedeljak, 7. juna, u 12:20, na RTS 1.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.