Zelenu salatu pominjao je još starogrčki istoričar Herodot kao lek protiv kašlja, astme, napetosti i nesanice, a čuveni rimski lekar Galen zabeležio je da svako veče pre spavanja pojede po činiju ovog čudesnog povrća. Savremeni naučnici utvrdili su da je zelena salata prava mala apoteka. Bogata je vitaminima i mineralima i veoma jednostavno se priprema.
U gastronomiji se sve češće koristi u pripremanju jela sa drugim sastojcima – mesom, sirom, jajima ili drugim povrćem. U novoj epizodi Gastronomada, Katarina Petrović Kaja naučiće nas kako da pripremimo sarmice od zelene salate i pikantnu zelenu salatu sa svinjetinom.
Gastronomad, nova epizoda u sredu, 29. septembra, u 13:30, na RTS 1.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.