Zelenu salatu pominjao je još starogrčki istoričar Herodot kao lek protiv kašlja, astme, napetosti i nesanice, a čuveni rimski lekar Galen zabeležio je da svako veče pre spavanja pojede po činiju ovog čudesnog povrća. Savremeni naučnici utvrdili su da je zelena salata prava mala apoteka. Bogata je vitaminima i mineralima i veoma jednostavno se priprema.
U gastronomiji se sve češće koristi u pripremanju jela sa drugim sastojcima – mesom, sirom, jajima ili drugim povrćem. U novoj epizodi Gastronomada, Katarina Petrović Kaja naučiće nas kako da pripremimo sarmice od zelene salate i pikantnu zelenu salatu sa svinjetinom.
Gastronomad, nova epizoda u sredu, 29. septembra, u 13:30, na RTS 1.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.