Alva
3 čaše griza
2,5 čaše mleka
2,5 čaše vode
2,5 čaše šećera
350 g margarina s maslacem
5 kašika pinjola
200 g sladoleda od vanile
Način pripreme
Alva: Spajanjem vode i šećera skuvati šerbet. Pinjole tostirati na tiganju. Mleko prokuvati. Margarin istopiti u šerpi, pa u njega postepeno dodavati griz i pržiti 10 minuta uz konstantno mešanje. Nakon 10 minuta dodati skuvan šerbet. Kada griz upije šerbet dodati zagrejano mleko. Kad upije i mleko dodati polovinu tostiranih pinjola, promešati i ostaviti sa strane da se prohladi. Kad se prohladi servirati u činiji, ostaviti rupu i napuniti je sladoledom, prekriti rupu alvom, pa prevrnuti na tanjir. Ukrasiti tostiranim pinjolima.
Pileća salata sa pistaćima
400 g leblebija
200 g pilećeg filea u crevu
250 g pavlake
50 g pistaća
10 g sveže nane
½ kašičice bibera šarene mešavine
1 kašičica morske soli
1 kašika ulja sa ukusom začinskog bilja
1 kašičica čilija sa morskom solju
Dresing
200 g pavlake
1 kašičica čilija sa morskom solju
½ kašičice belog luka
Način pripreme
Pileći file u crevu iseći na kockice. U posudi spojiti sa kuvanim leblebijama, polovinom iseckanih pistaća, biberom, solju, uljem sa začinskim biljem, iseckanom svežom nanom i čilijem sa morskom solju. Napravitii dresing od pavlake, čilija i belog luka.
Salatu promešati, servirati i posuti pistaćima.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.