Pecivo
1 šolje tople vode
1 kašičica praška za pecivo
1 kašika ulja
1 kašičica soli
135 g instant palente
110 g pšeničnog belog brašna
Fil
400 g junećeg vrata
50 g slanine
1 veći praziluk (beli deo)
1 čen belog luka
2 dl pasiranog paradajza
1 žuta paprika
1 kašičica suvog začina
1 kašičica crnog mlevenog bibera
100 g kuvanog pasulja
4 kašike ulja
Za serviranje
rendani kačkavalj
mladi spanać
ajvar
Način pripreme
1. U posudu za mešanje sipati sve sastojke za pecivo i mešati mikserom sa nastavcima za testo. Kada se dobije kompaktno testo podeliti ga na 6 jednakih jufki i ostaviti da odstoje 10 minuta prekrivene krpom.
2. Odstojale jufke istanjiti rukama na debljinu od oko 1,5 cm. Premazati ih uljem i peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 10-15 minuta.
3. Pečeno pecivo prekriti čistom pamučnom krpom i ostaviti da se hladi.
4. U zagrejanom tiganju propržiti slaninu isečenu na tanke komadiće dok ne postane hrskava. Dodati praziluk isečen na kolutove i pržiti dok ne omekša. Za to vreme iseći meso na što manje komade i začiniti ga suvim začinom i biberom. U omekšali praziluk dodati meso i tako pržiti još nekih 10 minuta. Nakon toga naliti sa pasiranim paradajzom i ostaviti da krčka barem 20 minuta, odnosno koliko je potrebno da meso omekša. Pred kraj dodati pasulj, papriku seckanu na kockice i sitno seckan beli luk.
5. Sveže arepe (pecivo) iseći tako da se napravi „džep“ koji se nadeva toplim filom i ostalim dodacima za serviranje, po želji.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.