Prespansko jezero prirodna je granica između Severne Makedonije, Grčke i Albanije. Ovaj deo Severne Makedonije u obliku je polumeseca, okružen kamenim vrhovima i borovim šumama, pa kad se gleda iz vazduha kao da je odvojeno od ostalog dela Balkanskog poluostrva. Carev Dvor smešten je na zaravni iznad jezera, pa sa visine od skoro hiljadu metara gleda na mir vodenog prostranstva. Od Vizantije, preko bogumila u srednjem veku do Otomanskog carstva, do bogumila u srednjem veku ova oblast prošla je kroz burne istorijske periode. Ime sela verovatno potiče još od Samuilovog carstva, kada je Prespa bila prestonica, a okolina obiluje crkvama i objektima iz ovog perioda.
Naš gastronomad Katarina Petrović Kaja posetila je Carev Dvor i Prespansko jezero, gde je od Ane Labor i Violete Prculovski čula brojne zanimljive priče o bogatoj tradiciji ovog kraja Severne Makedonije, ali i naučila da priprema prespansko gomleze i cironko. Kao dodatak za ljubitelje slatkiša Kaja je napravila, po starom receptu, jablokovi topčenja. Prijatno gledanje!
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.