Dobar glas o čuvenoj banjalučkoj teletini širio se svojevremeno po evropskim prestonicama, pa je ostalo zapisano kako u ovom gradu na Vrbasu, najčešće za vreme praznika i nedeljom, i ulice mirišu i pozivaju gurmane na gozbu. Inspirisana ovim pričama naš gastronomad Katarina Petrović Kaja posetila je Banjaluku, pa se preko puta zamka Kastel, na obali divnog Vrbasa, sastala sa kuvarom Predragom Tošićem, koji ju je naučio da priprema banjalučku šniclu sa originalnim trapist sirom i banjalučku baklavu.
Predrag, inače, radi kao profesor i edukuje nove generacije kuvara u Banjaluci da pripremaju tradicionalna jela tog kraja, ali i da smišljaju nove specijalitete koji će da obogate gastronomiju ovog grada. Kaja je zauzvrat poklonila svim ljubiteljima Banjaluke njen recept za pohovane teleće šnicle.
Gastronomad, nova epizoda u utorak, 27. decembra, u 15:05, na RTS 1.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.