Beli đuveč
1 zec
1 veća glavica crnog luka
1 praziluk
4 čena belog luka
2 šargarepe
1 paprika
1 paradajz
1 kašika suvog začina
1 kašičica bibera
2 lovorova lista
100 g domaćeg pirinča
Domaći pirinač
100 g brašna
2 žumanca
malo soli
Krofne bez jaja i mleka
500 g brašna
1 kesica suvog kvasca
1 kašičica šećera
½ kašičice soli
voda po potrebi
ulje za prženje
Za serviranje
100 g prah šećera
1 kesica burbon vanila šećera
pekmez od šljiva
Čorba od štira, pepeljuge i koprive
1 šaka štira, pepeljuge i koprive
150 g slanine od mangulice
1 glavica crnog luka
½ zelene paprike
2 čena belog luka
1 l vode
1 kašika brašna
1 kašičica suvog začina
½ kašičice bibera
½ kašike slatke začinske paprike
ulje
Način pripreme
1. Beli džuveč: Zeca rasparčati i usoliti, ostavit da odstoji preko noći.
2. Od brašna, jaja i soli zamesiti što tvrđe testo za domaći pirinač. Izrendati ga na krupno i ostaviti da se suši.
3. U većoj šerpi propržiti zečetinu, pa dodati sitno seckano povrće, osim paradajza. Začiniti i dinstati dok povrće ne omekša. Dodati rendani paradajz i pirinač od testa. Dobro promešati i naliti vodom da ogrezne. Staviti šaku domaćeg pirinča i promešati. Sve staviti u rernu zagrejanu na 180 stepeni da se peče oko 40 minuta.
1. Za krofne u 1 dl mlake vode staviti šećer i kvasac da bi se kvasac aktvirao. U brašno sipati so, aktivirani kvasac i uz mešanje dodavati vodu sve dok se ne dobije meko testo koje se ne lepi za ruke. Ostaviti da naraste duplo.
2. Razvući testo oklagijom, ali ne previše tanko, pa poprskati vrelom vodom. Preklopiti ga nekoliko puta, pa ostaviti da raste 10 minuta. Proces ponoviti 3 puta.
3. Na kraju razvući testo oklagijom na debljinu od oko 7-8 mm, modlom iseći na krugove i ostaviti prekriveno prijanjajućom folijom oko 15 minuta da naraste.
4. Krofne pržiti u dubokom ulju. Kada se ohlade, posuti ih prah šećerom i burbon vanila šećerom. Servirati sa pekmezom od šljiva.
1. Za čorbu prvo obariti šaku štira, pepeljuge i koprive u kipućoj vodi. Na ulju propržiti sitno seckani luk, beli luk i papriku. Dodati krupno sečenu slaninu. Kada slanina postane hrskava i sve dobije zlatno žutu boju dodati brašno, dobro promešati, zapržiti i pred kraj dodati začinsku papriku. Sipati zapršku u kuvanu i ispasiranu mešavinu zeleniša. Ostaviti da krčka još 5 minuta.
Brkin savet: Ukoliko niste u mogućnosti da nabavite mešavinu štira, pepeljuge i koprive, možete koristiti zelje.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.