Palenta kolač sa sirupom od pomorandže i krem frešom
270 ml mediteran ulja
200 g sirupa od agave
4 jaja
150 g palente
65 ml soka od pomorandže
260 g mlevenih badema
Sirup
150 ml soka od pomorandže
150 g sirupa od agave
Krem freš
100 ml slatke pavlake
100 g grčkog jogurta
Za serviranje
1 pomorandžа, filetirana
jestivo cveće, po želji
Način pripreme
Testo: U posudi spojiti ulje i med, mešati mikserom oko 15 sekundi dok se ne povežu. Dodati jaja i nastaviti sa mešanjem mikserom još oko 2 minuta. Zatim dodati palentu, mlevene bademe i sok od pomorandže. Kada se svi sastojci povežu, izliti smesu u okrugli pleh premazan uljem i obložen papirom za pečenje. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 160 °C oko 45 minuta, dok kolač ne bude pečen. Ostaviti da se hladi 10 minuta pre sečenja.
Sirup: Pomešati sok od pomorandže sa sirupom od agave u šerpici. Kuvati dok se ne postigne željena gustina. Ostaviti da se prohladi.
Krem freš: Mutiti slatku pavlaku mikserom dok ne postane čvrsta i penasta. Spojiti je pažljivo sa grčkim jogurtom uz pomoć špatule. Čuvati u frižideru do serviranja.
Serviranje: Filetirati pomorandžu. Na tanjir staviti parče kolača, pored dodati kašiku krem freša.
Preko kolača staviti filete pomorandže i preliti sirupom. Dekorisati jestivim cvećem (po želji).
Palenta čips štanglice sa pestom od bosiljka
Palenta čips štanglice
400 ml vode
100 g palente
30 g parmezana
¼ kašičice kuhinjske soli
1 l ulja
Pesto od bosiljka
15 g svežeg bosiljka
25 g pinjola
½ čena belog luka
25 g rendanog parmezana
2 g kuhinjske soli
1 kašika belog aćeta balzamika
50 ml mediteran ulja
Način pripreme
Palenta čips štanglice: U šerpu sipati hladnu vodu, posoliti i dovesti do tačke ključanja. Dodati palentu i konstantno mešati dok se ne skuva. Skloniti s ringle, dodati parmezan i mešati dok se ne otopi. Izliti smesu u podmazanu posudu, poravnati i prekriti papirom za pečenje da se ne uhvati korica. Ostaviti da se ohladi ili staviti u zamrzivač na nekoliko minuta. Iseći ohlađenu palentu na deblje štanglice i pržiti u vrelom ulju dok ne porumene i postanu hrskave.
Pesto od bosiljka: Sve suve sastojke staviti u avan i gnječiti uz konstantno dodavanje ulja do željene gustine.
Serviranje: Servirati štanglice na tanjir. Preliti pestom i dekorisati jestivim cvećem (po želji).
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.