Za 2 osobe
400 g junećeg bifteka
250 g žita
1 glavica crnog luka
1 dl goveđe supe
1 dl crvenog vina
2 kašike smeđeg šećera
ulje
so i biber
Dekoracija
grančica svežeg origana
Način pripreme
1. Pre kuvanja potopiti žito u hladnoj vodi da odstoji 1-2 h. Nakon toga skuvati žito.
2. U tiganju, na malo ulja, propržiti luk. Malo ga posoliti, pa dodati malo vode (oko 1 dl). Krčkati luk na umerenoj vatri sve dok ne omekša tj. sva tečnost ne ispari.
3. U manju šerpu sastaviti vino, supu i šećer. Sos kuvati na umerenoj vatri desetak minuta.
4. Posoliti i pobiberiti meso. Zagrejati malo ulja u tiganju, pa ispeći meso sa svih strana. U zavisnosti od želje pržiti meso: za krvav biftek po minut sa svake strane. Za srednje pečen po 4-5 minuta sa svake strane. Za reš pečen po 10 minuta sa svake strane.
5. U tiganj sa lukom dodati skuvano i ocedjeno žito. Posoliti po ukusu. Dodati veću količinu sosa, pa sve dobro promešati.
6. Iseći biftek na komade. Na tanjiru servirati žito, na njemu biftek i sve to poprskati preostalim vinskim sosom. Ukrasiti jelo grančicom origana.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.