Za 2 osobe
Testo za palačinke
200 g brašna
2 jaja
1 ½ dl vode ili kisele vode
1 dl mleka
kora½ limuna
½ kašičice soli
1 kašika ulja za prženje
1 kašika margarina za prženje
Fil
200 g rikota sira
200 g krem sira
1 jaje
3 kašike šećera u prahu
kora limuna
Prilog
sveže jagode
1 kašika šečera u prahu
Način pripreme
1. U posudi umešati sve sastojke za testo, pa ih žicom ili mikserom dobro umutiti. Ispeći palačinke prskajući tiganj sa dve, tri kapljice ulja pred pečenje svake.
2. U činiji pomešati sve namirnice za fil, pa ih žicom dobro promešati.
3. Palačinke filovati sa po jednom kašikom fila u centralnom delu, preklopiti prvo bočne strane, pa urolati palačnku (kao sarmu). U tiganju, na umerenoj vatri, rastopiti margarin, pa na njemu isprziti napunjene i formirane palačinke.
4. Na tanjiru aranžirati blince i sveže jagode i posutu prah šećerom.Po želji služiti uz voćni preliv.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.