2 očišćena brancina
3 glavice crvenog luka
1 glavica crnog luka
3 kašike ulja
1 kašika suvog začina
1 dl belog vina
1 dl ulja
1 limun
2 grančice ruzmarina
1 kašičica slatke začinske paprike
Skordelija
500 g belog krompira
so
1 dl maslinovog ulja
1 kašika sitno seckanog peršuna
½ limuna
Način pripreme
1. Oljuštiti krompir i skuvati ga u slanoj vodi. Ocediti, ali ne bacati vodu u kojoj je kuvan, već malo vode iskoristiti za pire. Dodati maslinovo ulje, sitno seckani beli luk i sok od pola limuna. Sve dobro promešati i ispasirati krompir. Na kraju dodati peršun.
2. U drugu šerpu naliti malo vode od krompira i u njoj kuvati luk isečen na rebarca da omekša. Posoliti i dodati malo ulja.
3. Ribu očistiti i ukloniti peraja i glavu. Ribu iseći tako da se dobiju po tri komada od svake. Začiniti suvim začinom i staviti na dno šerpe. Naliti vinom, dodati sok od limuna i ruzmarin. Preko svega staviti kuvani luk i tečnost u kojem je kuvan. Zaliti po potrebi supom od kuvanog krompira, poklopiti i ostaviti da se kuva 15 minuta.
4. Servirati ribu sa lukom uz dodatak skordelija pirea. Dekorisati slatkom mlevenom paprikom.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.