Kajine kajzerice
25 g svežeg kvasca
1 šolja mleka
1 kašika šećera
500 g belog brašna
1 kašika ražanog brašna
1 kašika pšeničnog integralnog brašna
1 kašika ječmenog brašna
1 kašika heljdinog brašna
5 g praška za pecivo
½ šolje jogurta
½ šolje suncokretovog ulja
1 kašičica morske soli
½ kašičice šarene mešavine bibera
100 g margarina sa maslacem
Preliv
1 jaje
2 kašike pavlake
2 kašičice parmezana
¼ kašičice morske soli
¼ kašičice šarene mešavine bibera
1 kašičica mediteranske mešavine začina
Način pripreme
Ugrejati mleko da bude mlako. Aktivirati kvasac u posudi sa šećerom, jednom kašikom belog brašna i zagrejanim mlekom. U posudu sa belim brašnom dodati sva ostala brašna i prašak za pecivo. Promešati, pa dodati jogurt, aktiviran kvasac, ulje i margarin isečen na kocke. Ručno umesiti prvo u posudi, pa zatim na radnoj površini posutoj brašnom. Testo podeliti na 18 jufki, premazati sa malo ulja i ređati u pleh. Ostaviti da narastu sat vremena na toplom pokrivene krpom. Napraviti preliv od umućenog jajeta, pavlake, parmezana, soli i bibera. Narasle jufke makazama lagano unakrsno zarezati, pa svaku pojedinačno premazati pripremljenim prelivom. Posuti po vrhu mediteransku mešavinu začina i peći u zagrejanoj rerni na 180°C 25 minuta. U rernu sipati i šolju vode ukoliko u njoj postoji prostor namenjen za vodu za pečenje na pari, a ukoliko nema može da se stavi na dno pleh sa vodom kako bi kajzerice bile mekše.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.