Bursa – put svile i začina: Nova epizoda Gastronomada u nedelju, 23. jula, u 11:00, na RTS 1

Bezglutenska ishrana sve je zastupljenija u svetu, pa i veliki gastronomi Turci, u skladu sa tim, napreduju i prave tradicionalna jela bez ovog proteina. Naš gastronomad Katarina Petrović Kaja odlučila je, na predlog Jusuf Altaja, osnivača udruženja Gluten free Asotiation, da poseti Bursu i uveri se kako vrhunski turski kuvari prilagođavaju stare recepte zahtevima modernog doba.

Nekada glavni grad Osmanskog carstva, Bursa je danas jedno od najistaknutijih kulturnih i turističkih središta Turske, koje privlači desetine hiljada posetilaca. Istorijski koreni Burse, takođe, stavljaju grad na raskrsnicu istorijskih puteva “začina“ i “svile“, drevnih trgovačkih puteva koji su povezivali Zapad sa orijentalnim svetom, istakao je gradonačelnik Burse Alinur Aktaš. U divnom Merinos parku sa više od 2500 stabala i veštačkim jezerom, gde je nekada bila fabrika tekstila, danas se održavaju kulturne i zabavne manifestacije. Kaja je od Meral Orhan i Sevgi Turhan naučila kako se pripremaju tradicionalne mantije, ali bez glutena, kao i pideli ćufte.

image_pdfPDFimage_printŠtampa