Čoko čizkejk jaja
Za čokoladni omot
100 g mlečne čokolade
100 g rubi čokolade
100 g bele čokolade
1 kašika suncokretovog ulja
Mus od sira
300 g krem sira
100 ml slatke pavlake
50 g prah šećera
1 štapić burbon vanile
1 kašičica želatina
Voćno punjenje od pomorandže
1 čaša ceđenih pomorandži
1 kašika šećera
2 kašičice želatina
Voćno punjenje od maline
1 čaša pasiranih malina
4 kašike šećera
2 kašičice želatina
Za serviranje
300 ml slatke pavlake
2 kašike mača čaja
50 g bombona u obliku jaja
60 g ribizli
Način pripreme
Za čokolodni omot
Istopiti čokolade. Premazati kalupe u obliku jaja, suncokretovim uljem u tankom sloju, pomoću ubrusa. Otopljene čokolade naizmenično izliti u kalup, pa ostaviti u zamrzivaču da se stegne, a zatim premazati još jednim sloj čokolade i vratiti na hlađenje.
Voćno punjenje od maline
Želatin naliti hladnom vodom i ostaviti da nabubri. U šerpicu sipati pasiranu malinu i šećer.Kuvati dokse
šećer ne istopi. Zatim dodati nabubreli želatin, nastaviti kuvanje dok se želatin ne istopi.
Voćno punjenje od pomorandže
Želatin naliti sa hladnom vodom i ostaviti da nabubri. U šerpicu sipati procedjeni sok od pomorandže, pustiti da malo ukuva, pa dodati šećer. Kada se dovoljno reducira dodati nabubreli želatin i nastaviti kuvanje dok se želatin ne otopi.
Mus od sira
Želatin naliti hladnom vodom, iostaviti da nabubri. Zatim otopiti u mikrotalasnoj. Ostaviti da se malo prohladi. U činiju dodati krem sir, slatku pavlaku, šećer u prahu, umutiti, pa dodati burbon vanilu i otopljeni želatin.
Pripremljenim kremom puniti jaja od čokolade, dok su još u kalupu. U sredini napraviti udubljenje. A zatim vratiti u zamrživač da se stegne.
Pripremljeno voćno punjenje sipati u udubljenja. Vratiti u zamrzivač da se stegne. Ostatak voćnog punjenja i čokolde izliti u kalup za praline i napraviti žele i čoko srca.
Šlag od mača čaja
U činiju uliti slatku pavlaku i mača čaj. Sve zajedno umutiti.
Gotove polovine jaja sastaviti, pa serviti na podlozi od šlaga sa mača čajem. Ukrasiti srcima od želea i
čokolade, bombonama u obliku jaja i ribizlama.
Vaskršnje meze
125 g kamember sira
125 g mocarele
150 g plavog sira
200 g rukole
1 veza rotkvica
100 g čeri paradajza
100 g krekera
60 g džema od šljiva
60 g džema od malina
50 g ribizli
50 g brusnica
100 g svinjske pršute
100 g salame sa biberom
Začinjeni majonez
100 g majoneza klasik
1 kašičica belog luka u granulama
1 kašika slatko ljutog čili sosa
Uskršnji zeka i pilence od jaja
3 jaja
1 kašičica bibera šarene mešavine
1 grančica ruzmarina
1 šargarepa
Ukrašena šargarepa
200 g šargarepe
2 grančice mirođije
Ružica od salame
100 g salame
Način pripreme
Majonez sa belim lukom
U majonez dodati beli luk, pa sjediniti. Sipati u odgovarajuću posudu, pa preliti uljem sa ukusom čili paprike.
Zeka i pilence od jaja
Jaje iseći na kolutove, polovine i četvrtine. Od isečenih jaja složiti zeku. Oči napraviti od crnog bibera, od svežeg ruzmarina brkove, a od crvenog bibera nosić. Od kolutova jaja napraviti pilence. Za oči koristiti crni biber. Nosić napraviti od trouglića šargarepe.
Ružica od salame
Salamu tanko sečenu ređati u krug, u manjoj čaši.
Na dasku poređati rukolu. Na središnji deo položiti zeku. Sveže šaragarepe dekorisati mirođijom. U odgovarajuće posude sipati majonez sa belim lukom i čilijem, džem od šljiva i džem od malina. Po želji sir, povrće, krekere, piliće od jaja,ružu od salame, a suhomesnate prozvode rasporediti po dasci. Posuti suvim brusnicama.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.