Crepuljarstvo je uglavnom muški posao, ali Danijela iz Ražnja želela je da nastavi porodični posao. Pored pčelastva, bavi se ovim zanatom dugi niz godina i edukuje žene iz okoline kako da obezbede dodatni prihod. Priprema hrane u zemljanom posuđu stara je gotovo koliko i samo čovečanstvo. Ono što je očuvalo tradiciju izrade grnčarije kroz sve ove milenijume je njen kvalitet i poseban ukus hrane koja se u njoj sprema. Dobra crepulja u stalnoj upotrebi može da traje i više od deset godina. U slučaju da se polomi, njeni delovi se ugrađuju u ogradu oko kuće ili tamo gde je neće gaziti ljudi i stoka.
Posudu iz koje je svako jelo ukusnije Danijela izrađuje od umešenog blata od jedinstvene gline sa obližnjeg brda, koju zatim suši i peče. Baš kako je naučila od oca. Naš gastronomad Katarina Petrović Kaja posetila je selo Rujište kod Ražnja i od Danijele i Mirne Marković naučila kako se u crepulji pripremaju dimljene butkice u sosu od domaćih sireva i pita sa koprivom i sirom, a kao dodatak napravila je punjene suve paprike. Prijatno gledanje!
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.