Za 14 komada
500 g brašna
200 ml toplog mleka
1 jaje
50 g mlečnog margarina
15 g svežeg kvasca
1 ½kašičica soli
1 ½kašičica šećera
150 g suvog grožđa
3 kašike meda
rendana kora pomorandže
cimet po ukusu
Način pripreme
1. Razmutiti kvasac, pola kašičice soli i pola kašičice šećera u mleku, pa ostaviti da odstoji 10 minuta.
2. U posudu za mešenje sipati brašno, margarin, jaje, kašičicu soli, kašičicu šećera i najzadkvasac. Umesiti nelepljivo i glatko testo koje se odvaja od zidova posude. Po potrebi dodati malo vode ili brašna dok se ne dobije željeno testo. Zatim ga izvaditi na radnu površinu i dobro umesiti (3-4 minuta). Formirati jufku (loptu), pa vratiti u posudu. Testo prekriti čistom krpom i ostaviti na toplom 30 minuta da naraste.
3. Na radnoj površini premesiti testo. Posuti malo brašna na radni deo, pa razvući testo oklagijom u pravougaonik 35 x 20 cm. Posuti testo grožđicama, rendanom korom pomorandže i cimetom, a potom urolati.
4. Podmazati posudu za pečenje. Zagrejati pećnicu na 200 stepeni. Iseći rolat od testa na širinu 2-3 cm pa dobijene komade, presekom okrenute na gore, poslagati u posudu za pečenje. Peći u pećnici 25-30 minuta.
5. U manjoj šerpi ugrejati med. Pečen kolač premazati toplim medom da bi se dobila slatka glazura. Služiti toplo ili hladno.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.