1 kg obarenog dimljenog šarana
2 manje glavice kiselog kupusa
15 čenova belog luka
biber u zrnu
lovorov list
ulje
1 kaška suvog začina
½ l vode
2 dl belog vina
Beskvasna pogača
300 g belog brašna
100 g ražanog brašna
1 kesica praška za pecivo
2,5 dl vode
50 ml ulja
Način pripreme
1. Makazama odstraniti veće kosti i peraja, i iseći na krupnije komade. Kupus dobro isprati i ocediti. Iseći ga na krupnije kriške.
2. U šerpu odgovarajuće veličine nasuti ulje da prekrije dno. Preko ulja, dno šerpe obložiti listovima kupusa. Složiti kriške kupusa tako da isečena strana bude okrenuta ka dnu šerpe. Preko toga poređati komade šarana i cele čenove belog luka, lovor i biber u zrnu. Postupak se ponavlja sve dok se ne potroše sve namirnice. Poslednji red treba da bude kupus.
3. Sve dobro zaliti uljem i prekriti listovima kiselog kupusa, dodati suvi začin i naliti vodom.
4. Kuvati poklopljeno dok ne proključa, a zatim ostaviti da se krčka na tihoj vatri 3 do 4 sata.
5. Pred kraj kuvanja dodati vino.
6. U odgovarajuću posudu staviti dve vrste brašna, prašak za pecivo, vodu i ulje. Sve to dobro izmešati dok masa ne postana glatka i počne da se odvaja. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i razliti masu. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 25 minuta.
7. Pogaču servirati uz dimljenog šarana na kiselom kupusu.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.