Naučnici su dokazali da je divlji origano ili vranilova trava, kako se naziva u pojedinim krajevima Srbije, jedan od najmoćnijih prirodnih lekova u borbi protiv bakterija, virusa, gljivica i parazita. Rođak je pitomog origana, koji često koristimo u pripremi pica i drugih italijanskih specijaliteta, ali sa njim nema mnogo dodirnih tačaka.
Poseban ukus i antibakterijsko delovanje daju mu moćne aktivne supstance timol i karvakrol. Uspeva na Mediteranu, gde se u ishrani koristi već više od 2500 godina, a ima ga i u našim krajevima. Katarina Petrović Kaja, u novoj epizodi Gastronomada, naučiće nas kako se pripremaju harmonika krompiri sa divljim origanom.
Nova epizoda Gastronomada u ponedeljak, 15. marta, u 12:20, na RTS 1.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.