Svinjska džigerica ili jetra dobro je poznata u kuhinjama širom sveta. Smatra se da je veoma korisna namirnica, koja obiluje vitaminima, mineralima, enzimima i belančevinama, a zbog visoke količine gvožđa preporučuje se kod anemije. Sa konzumiranjem džigerice, ipak, ne treba preterivati, jer sadrži i veće količine masti i holesterola.
Jela od džigerice najpopularnija su na jugu Srbije, o čemu svedoče i brojni, tradicionalni recepti. Katarina Petrović Kaja, u novoj epizodi Gastronomada, pripremiće nam svinjsku paštetu od džigerice serviranu na tostu sa belim lukom i paprikom i salatu sa jabukama i šargarepom.
Nova epizoda Gastronomada u ponedeljak, 26. aprila, u 12:20, na RTS 1.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.