Ekmek

Ekmek

500 g pečenog kadaifa

Sirup

400 g šećera
600 ml vode
1 kašika džema od šipurka

Krem od mleka i žumanaca

1,5 l mleka
250 g šećera
150 g gustina
2 kesice burbon vanila šećera
2 žumanca
50 g margarina

Šlag krem

150 g šlag krema sa ukusom slatke pavlake
300 ml hladnog mleka

Dekoracija

50 g krupno seckanih badema

Način pripreme

1. U šerpi kuvati vodu, šećer i kašiku džema od šipurka 10 minuta.

2. U drugu šerpu sipati skoro svu količinu mleka, dodati šećer i staviti na ringlu. U činiju sipati gustin, burbon vanilu i ostatak mleka, pa kašikomujednačiti masu. U toplo mleko sipati masu sa razmućenim gustinom, a dve kašike mleka iz šerpe pomešati sa žumancima u odvojenoj činiji, pa vratiti u šerpu i uz konstantno mešanje dovesti do tačke ključanja. Skloniti sa vatre, pa dodati margarin i mešati dok se margarin ne istopi. Krem prebaciti u činiju, plastičnu foliju naneti direktno na krem, pa ohladiti u frižideru.

3. U činiju sipati mleko i šlag krem i mikserom umutiti šlag. U umućeni šlag dodati 4 kašike krema od mleka i žumanaca i sjediniti špatulom.

4. U tepsiju postaviti kadaif i preliti ga sirupom. Ostaviti pola sata da se ohladi. Na kadaif ravnomerno raspodeliti krem od mleka, preko krema od mleka naneti ravnomerno šlag.Hladiti u frižideru nekoliko sati. Iseći komad kolača, dekorisati seckanim bademima.

image_pdfPDFimage_printŠtampa