Za 4-6 osoba
600 g brašna
⅓ paketa kvasca
1 ½ kašičica soli
½ kašićice šečera 1 kašika ruzmarina (svežeg ili sušenog)
1 kašika krupne morske soli
1 kašika maslinovog ulja
250 ml mlake vode
ulje za podmazivanje posude
Način pripreme
1. Razmutiti kvasac u vodi, pa dodati ½ kašićice soli i šećer. Ostavititi kvasac da ‘kisne’ 10 minuta.
2. Sipati brašno u posudu za mešenje, dodati kašičicu soli i kašiku ruzmarina. Sipati kvasac u brašno, dodati kašiku maslinovog ulja, pa zamesiti testo. Eventualno dodati malo vode ili brašna dok se ne dobije masa koja se odvaja od zidova posude, ne lepljiva i mekana na dodir. Izvaditi testo na radnu površinu pa ga dobro premesiti i formirati u jufku (loptu). Vratiti ga u posudu, prekriti čistom krpom i ostaviti na toplom da naraste, 30 minuta.
3. Premesiti testo, pa ga razvaljati u pogaču debljine 3 cm.
4. Podmazati posudu za pečenje pa premesti u nju pogaču. Ostaviti fokaću 30 minuta, pokrivenu krpom da naraste.
5. Premazati je maslinovim uljem i posuti krupnom solju i ruzmarinom.
6. Zagrejati rernu na 200 stepeni, pa u nju staviti fokaću da se peče 30 minuta, odnosno sve dok ne dobije lepu zlatno žutu boju.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.