Francuski pileći gulaš sa lisnatim puževima
6 pilećih karabataka
100 g brašna
4 kašike mediteran ulja
2 glavice crnog luka
2 čena belog luka
100 g pečurki
200 ml crvenog vina
150 ml pilećeg bujona
2 kašike rakije
1 kašika paradajz paste
2 lovorova lista
1 kašičica morske soli
1 kašičica bibera šarene mešavine
3 grančice majčine dušice
1 veza peršuna
Lisnati puževi
250 g lisnatog testa
25 g margarina classic
2 čena belog luka
1 kašičica seckane majčine dušice
1 kašičica himalajske soli
Način pripreme
Mediteran ulje zagrejati u šerpi. Otkošćene karabatake bez kože posoliti, prepoloviti, uvaljati u brašno i zapeći na zagrejanom ulju sa obe strane. Kad se zapeku izvaditi meso na tanjir, pa u istoj šerpi propržiti na kriške isečen crni luk. Kada luk omekša dodati i krupno isečene pečurke i sitno sečen beli luk. Kada se sve proprži dodati paradajz pastu, pileći bujon, crveno vino i rakiju. Ostaviti da se radukuje i potom zapečeno meso vratiti u šerpu. Začiniti svežom majčinom dušicom, lovorovim listom, morskom soli i šarenim biberom. Promešati, poklopiti i ostaviti na tihoj vatri 30-40 minuta uz povremeno mešanje.
Za lisnate puževe margarin staviti na kratko u mikrotalasnu da se otopi. Začiniti ga suvom seckanom majčinom dušicom, himalajskom soli i sitno iseckanim belim lukom. Lisnato testo razvući u pravougaoni oblik i premazati začinjenim margarinom. Uviti testo u rolat, pa iseći pužiće. Sredinu puža malo izdignuti i ređati na pleh sa pek papirom. Peći u rerni zagrejanoj na 200°C 15 minuta.
Servirati gulaš dekorisan svežim peršunom i poslužiti sa lisnatim puževima.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.