Glazirano suvo meso sa karanfilićem
1 kg dimljenog suvog mesa
2 šargarepe
2 štapića celera
2 praziluka
2 glavice crnog luka
2 lista lovora
½ kašičice bibera u zrnu
1 kašika karanfilića u zrnu
Glazura
¼ kašičice slatke mlevene začinske paprike
¼ kašičice cimeta
6 kašika pirea od dunja
3 kašike aćeto balzamiko sirćeta
2 kašike soka od pomorandže
Način pripreme
Meso staviti u šerpu odgovarajuće veličine. Praziluk preseći uzduž na četvrtine, šargarepe preseći uzduž, celer iseći na štapiće, crni luk na četvrtine. Ubaciti povrće u šerpu sa mesom i naliti vodom da ogrezne, dodati lovor i biber u zrnu. Poklopiti i kuvati 1h na srednjoj vatri. Potom izvaditi meso i ostaviti da se kratko prohladi. Komade mesa ušpikovati karanfilićima. Povrće prebaciti u pleh i meso staviti na povrće. Sve sastojke za glazuru sjediniti i zagrejati do ključanja potom premazati meso. Peći 15 minuta na 190 stepeni, pa ponovo premazati i peći još 15 minuta.
Kuvano vino i pijano voće
1 l crvenog vina
250 ml vode
4 kašike šećera
prstohvat bibera
¼ kašičice mlevenog bibera
¼ kašičice cimeta
¼ kašičice muskatnog oraha
1 pomorandža
2 mandarine
1 jabuka
1 limun
8 suvih šljiva
100 g čokolade za kuvanje
1 kašika ulja
3 kašike seckanih lešnika
Način pripreme
Deo šećera otopiti u karamel, pa naliti vodu i dodati ostatak šećera. Jabuke oljuštiti i iseći na kriške, Mandarine oljuštiti i razdvojiti na komade, limun i pomorandžu iseći na kolutove. Kada šerbet ukuva dodati vino, koje ne treba da vri već da peni. Dodati začine i skloniti sa vatre, pa ubaciti voće. Ostaviti da odstoji kratko. Čokoladu otopiti sa kašikom ulja. Servirati oceđeno pijano voće preliveno čokoladom i posuto seckanim lešnicima i servirati kuvano vino.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.