Za 2 osobe
Samosa
250 g piletine
½ glavice crnog luka
½ crvene babure
½ ljute papričice
100 g celera
2 čena belog luka
kašika rendanog đumbira
kašika svežeg peršuna
so i biber
kašičica karija
¼ kašičice kima
kore za pitu
jaje
ulje za prženje
Mango čatni
½ šolje sirćeta
šolja šećera
2 manga
½ glavice crnog luka
½ šolje suvog grožđa
2 kašike seckanog đumbira
čen belog luka
¼ kašičice ljute tucane paprike
Način pripreme
1. U dubokom tiganju, na srednje jakoj vatri, propržiti piletinu. Posoliti je, pa dodati namirnice redom: crni luk, papriku i ljutu papričicu, celer, đumbir, beli luk, peršun, kim i biber. Promešati i proveriti ukus, a po potrebi dosoliti. Dinstati namirnice nekoliko minuta uz često mešanje.
2. Iseći kore na trake širine 10 cm. Presavijajući koru u trouglove, formirati džep pa ga napuniti filom od mesa i povrća. Premazati ivice kore jajetom i zalepiti ih, da pri prženju fil ne bi cureo.
3. Ispržiti samose u dubokom, zagrejanom ulju, pa ih izvaditi na papirni ubrus da se ocede od suvišne masnoće.
4. U šerpi, na umerenoj vatri, zagrejati sirće i u njemu rastopiti šećer. Dodati mango, crni luk, đumbir, suvo grozđe, tucanu papriku i beli luk. Kuvati 40 do 60 minuta, uz povremeno mešanje. Ukuvan sos treba da ima gustinu marmelade. Služiti uz samose.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.