12 tanjih palačinki
Fil
350 g krupno rendane šargarepe
150 g šećera
100 g margarina
sok od ½ limuna
150 g krupno mlevenih lešnika
2 kašike džema od pomorandže
150 g suvih šljiva
1 kesica burbon vanila šećera
½ kašičice muskatnog oraščića
1 dl mleka (po potrebi)
Rojal masa
3-4 dl mleka
3 jaja
30 g istopljenog margarina
50 g smeđeg šećera
1 kašičica praška za pecivo
Način pripreme
1. Ispržiti palačinke.
2. U šerpu ili tiganj srednje veličine staviti šećer i mlevene lešnike i na umerenoj vatri ostaviti da krene da se karamelizuje. Dodati margarin i mešati da se margarin istopi. U tom momentu karamelizovani šećer će krenuti da se stvrdnjava, ali kada se doda limunov sok proces kristalizacije će prestati. Dodati burbon vanila šećer, muskatni oraščić, rendanu šargarepu, džem od pomorandže i sitno seckane suve šljive. Ostaviti da se krčka, uz povremeno mešanje, na tihoj vatri da bi šargarepa omekšala i da bi se komadi karamela istopili.
3. U većoj posudi pomešati sve sastojke za rojal masu i umutiti mikserom.
4. Smlačenim filom u tankom sloju namazati svaku palačinku i umotati. Nafilovane palačinke iseći na pola i ređati u dublju modlu za hleb obloženu papirom za pečenje.
5. Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 40 minuta.
6. Servirati sa prah šećerom.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.