Gratinirane palačinke sa šargarepom

Gratinirane palačinke sa šargarepom

12 tanjih palačinki

Fil

350 g krupno rendane šargarepe
150 g šećera
100 g margarina
sok od ½ limuna
150 g krupno mlevenih lešnika
2 kašike džema od pomorandže
150 g suvih šljiva
1 kesica burbon vanila šećera
½ kašičice muskatnog oraščića
1 dl mleka (po potrebi)

Rojal masa

3-4 dl mleka
3 jaja
30 g istopljenog margarina
50 g smeđeg šećera
1 kašičica praška za pecivo

Način pripreme

1. Ispržiti palačinke.

2. U šerpu ili tiganj srednje veličine staviti šećer i mlevene lešnike i na umerenoj vatri ostaviti da krene da se karamelizuje. Dodati margarin i mešati da se margarin istopi. U tom momentu karamelizovani šećer će krenuti da se stvrdnjava, ali kada se doda limunov sok proces kristalizacije će prestati. Dodati burbon vanila šećer, muskatni oraščić, rendanu šargarepu, džem od pomorandže i sitno seckane suve šljive. Ostaviti da se krčka, uz povremeno mešanje, na tihoj vatri da bi šargarepa omekšala i da bi se komadi karamela istopili.

3. U većoj posudi pomešati sve sastojke za rojal masu i umutiti mikserom.

4. Smlačenim filom u tankom sloju namazati svaku palačinku i umotati. Nafilovane palačinke iseći na pola i ređati u dublju modlu za hleb obloženu papirom za pečenje.

5. Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 40 minuta.

6. Servirati sa prah šećerom.

image_pdfPDFimage_printŠtampa