Za 4 osobe
4 komada bataka sa karabatakom
300 g slanine
1 glavica crnog luka
3 čena belog luka
2 dl crvenog vina
2 ½ dl supe
2 kašike džema od kupine
malobrašna
ulje
so
kašičica bibera u zrnu
lovorov list
svež ruzmarin
Prilog
palenta
Način pripreme
1. U tiganju, na srednje jakoj vatri, na malo ulja propržiti slaninu, dok ne postane hrskava. Izvaditi je na tanjir.
2. Sa bataka i karabataka odstraniti kozu. Posoliti ih i uvaljati u brašno. Tako pripremljenu piletinu propržiti u preostaloj masnoći od slanine.
3. U šerpi, na malo ulja popržiti crni i beli luk dok ne dobiju staklastu strukturu. Zatim u šerpu dodati vino i supu. Kada provri dodati izmrvljen biber i džem. Zatim u šerpu dodati piletinu, slaninu, lovorov list i grančicu svežeg ruzmarina. Sačekati da jelo provri, pa vatru smanjiti na umerenu. Poklopiti šerpu.
4. Kuvati jelo 40 minuta, dok piletina ne omekša, povremeno mešajući.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.