Za 4 osobe
Testo
2 kašike mlečnog margarina
5 jaja
4 dl mleka
400 g brašna
1 kesica praška za pecivo
1 kašičica soli
Slani fil
200 g kačkavalja
50 g šampinjona
100 g slanine pančete
1 ljuta papričica
1 manja glavica crnog luka
Dekoracija
svež bosiljak
čeri paradajz
Slatki fil
jabuka
2 kašike mlečnog margarina
2 kašike kristal šećera
1 kašičica cimeta
50 g crne čokolade
šećer u prahu
Način pripreme
1. U većoj činiji mikserom umutiti jaja, margarin i so. Dodati mleko, pa ponovo sve dobro umutiti. Zatim dodati brašno i prašak za pecivo i nastaviti sa mućenjem sve dok se ne dobije ujednačena masa. Gustina testa treba da je za nijansu gušća od domaćeg testa za palačinke.
2. Tepsiju obložiti papirom za pečenje i u nju sipati 2/3 pripremljene mase. Ravnomerno je rasporediti. Preko testa narendati kačkavalj, zatim luk isečen na rebarca i papričicu isečenu na kolutove. Isto tako rasporediti slaninu isečenu na tanke režnjeve i šampinjone isečene na listiće.
3. Tepsiju staviti u pečnicu zagrejanu na 200 stepeni na 20 minuta. Pri serviranju slanu palačinku ukrasiti bosiljkom i čeri paradajzom.
4. U manjoj šerpi rastopiti margarin i kristal šećer. Dodati cimet i jabuke isečene na listiće. Sve krčkati par minuta na umerenoj temperaturi tj. sve dok jabuke ne omekšaju.
5. Tepsiju obložiti papirom za pečenje. Sipati u tepsiju preostalo testo pa ga ravnomerno rasporediti. Po njemu poređati listiće jabuke i komadiće čokolade. Peći u pećnici zagrejanoj na 200 stepeni, 20 minuta.
6. Pri serviranju slatku palačinku, po želji, posuti prah šećerom.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.