Hrana za dušu ili soul food jedan je od najpopularnijih načina pripremanja hrane koji dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država. Iako se najčešće povezuje sa udobnošću i dekadencijom, hrana za dušu ili soul food rođena je iz borbe za slobodu i preživljavanja u teškim vremenima. Potiče uglavnom iz Džordžije, Misisipija i Alabame, skupa država koje se obično nazivaju Duboki jug i u kojima se trgovina robljem najduže zadržala. Oskudni obroci bili su niskog kvaliteta i nutritivne vrednosti, pa je bilo neophodno da se afrička tradicija ishrane prilagodi raspoloživim resursima. Ova hrana ima bogatu i važnu istoriju koja vezuje crnačku kulturu sa njenim afričkim korenima, a ona se odražava, pre svega, u osnovnim receptima i tehnikama.
Naš gastronomad Katarina Petrović Kaja, u čast svih boraca za slobodu iz tog vremena i onih koji su sačuvali bisere kulinarstva u kojima se danas uživa širom sveta, priprema tri tradicionalna recepta – makarone sa mešavinom sireva, pikantnu hrskavu piletinu i pikantnu blitvu.
Nikola Vučković
Nikola je jedan od najtalentovanijih kuvara Srbije. Na životno i gastronomsko putovanje krenuo je rano, kao student Visoke hotelijerske škole, iz daleke Aljaske. Zbog raznovrsnog divljeg sveta i čarobne prirode bio je spreman za avanturu zvanu kuhinja najsevernije države Amerike.