Tek smo se vratili sa odmora, a već se javila nostalgija za lepim i opuštenim danima i ukusima i mirisima koje smo sačuvali u sećanju. Zato je naš gastronomad Katarina Petrović Kaja odlučila da nam ispriča priču o odmorima i jelima koje možemo da pripremimo kada se zaželimo ukusa sa letovanja – pravi nam pileći suvlaki.
Tokom leta, na odmoru, kampovanju ili pikniku u prirodi često se pravi roštilj na otvorenom, pa Kajin specijalitet može da bude idealan za pripremu van kuhinje. Suvlaki se pravi najčešcće od svinjetine, a ponekad od piletine, ćuretine, jagnjetine ili govedine. To je, zapravo, marinirano meso nanizano na ražnjić i pečeno na roštilju. Tokom iskopavanja u gradu Fira, na grčkom ostrvu Santorini, otkriven je kameni roštilj sa postoljima za ražnjeve i posebnim otvorima za vazduh. Dakle, već oko 1500. godine pre nove ere Grci su pravili suvlaki pečen na žaru i verovatno preneli drugim narodima ovakav način pripreme mesa. Prijatno gledanje!
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.