Hrskava testenina sa brokolijem
400 g testenine
1 glavica brokolija
1 glavica crvenog luka
1 povrtna kocka
1 kašičica senfa
100 g čedar sira
1 veza peršuna
4 kašike prezli
1 kašičica morske soli
½ kašičice šarene mešavine bibera
1 kašičica italijanske mešavine začina
Krem fresh
200 ml neutralne pavlake
2 kašike jogurta
Način pripreme
Brokoliju odvojiti cvetove od stabljike i sačuvati ih. Stabljiku brokolija i crveni luk iseckati na kockice. U šerpu sa ključalom vodom dodati morsku so, iseckan brokoli, crveni luk i testeninu. Promešati i kuvati sve 7 minuta. Nakon 7 minuta dodati i isečene cvetove brokolija da se kuva zajedno sa ostalim sastojcima još 3 minuta. Kad se sve skuva procediti i sačuvati 400 ml vode. Vodu koja je sačuvana vratiti u šerpu i u nju dodati dan ranije pripremljen krem freš koji je napravljen spajanjem i mešanjem neutralne pavlake i jogurta i koji je 8-12 sati stajao na toplom na sobnoj temperaturi, pa zatim nekoliko sati u frižideru. U šerpu dodati povrtnu kocku i senf i mešati dok ne proključa. Kad proključa vratiti u šerpu proceđenu testeninu sa lukom i brokolijem. Začiniti morskom solju i šarenim biberom. Dodati polovinu izrendanog čedar sira i iseckan peršun. Sve prebaciti u pleh i posuti mešavinom druge polovine izrendanog čedar sira i prezli. Začiniti po vrhu italijanskom mešavinom začina i peći u zagrejanoj rerni na 180°C 15 minuta.
Čokoladni brokoli
200 g mekših karamel bombona
2 šolje šećera
¼ šolje kakao praha
2 kašike margarina
½ šolje mleka
½ šolje putera od kikirikija
2 šolje ovsenih pahuljica
2 kašičice karamel vanile
Način pripreme
Iseći pojedinačno karamel bombone na 4 dela. Svaki deo razvući na tanke trake. Od 4 razvučene trake formirati 1 stabljiku brokolija. Staviti ih jednu uz drugu i lagano rotirati i na vrhu razdvojiti kao grane. Ponoviti postupak sa svakom bombonom, pa stabljike ostaviti u frižideru da se stegnu. Smesu za cvet brokolija napraviti spajanjem u šerpi na jakoj temperaturi šaćera, kakao praha, margarina i mleka. Kuvati dok ne proključa pa skloniti sa vatre. Dodati kikiriki puter, ovsene pahuljice i karamel vanilu. Promešati i ostaviti da se smesa ohladi i stegne. Kad se sve stegne kašikom od dobijene smese napraviti cvetove na stabljikama brokolija.
Katarina Petrović
Od 2018.godine radim autorsku emisiju na Kitchen TV pod nazivom Katarinine čarolije. Kuvarska emisija sa odličnim rejtingom bezirana na uspomenama i hrani koju sam od malena pripremala sa bakom Slovakinjom.